Oboznámenie so spracovaním osobných údajov - GPDR Čítaj viac
Články / Príspevky

eXtrém maratón pre Čurleja a Tiszovú

  • korzár
  • 02/08/2017
  • 0 Komentáre
  • Zdroj: https://kosice.korzar.sme.sk/c/20616027/extremmaraton-pre-curleja-a-tiszovu.html

KOŠICE. V metropole východného Slovenska pri sídlisku Furča sa poslednú júlovú sobotu konal 14. ročník Extrémmaratónu.

Podujatie má v názve slovo Extrém, ktoré súvisí nielen s tým, že väčšinou je v tomto období veľmi horúce počasie, ale najmä s celkovým prevýšením 1 199,70 m, ktoré ho zaraďuje k najťažším cestným maratónom v Európe.

Z tohto dôvodu sa na štarte nezvykne zísť také početné pole vytrvalcov ako na iných podujatiach, pretože na zvládnutie takejto náročnej trate si tak veľa bežcov netrúfa.

V cieli starostliví usporiadatelia z BK 05 Košice – Furča klasifikovali 46 bežcov z rôznych oblastí Slovenska a Česka.

Kraľoval domáci bežec

Trať najrýchlejšie zvládol 36- ročný Jozef Čurlej z domáceho 05 BK Furča Košice.

Po celkovom striebre medzi mužmi na medzinárodnom Novohradskom maratóne (august 2016) a tretej priečke na furčianskom maratóne v apríli tohto roku sa pracovníkovi Katedry hygieny a bezpečnosti potravín SPU Nitra podarilo prvý raz v kariére triumfovať v maratónskom behu.

K prvenstvu pridal i kvalitný čas – za hranicou extratriedy troch hodín zaostal iba 3:25 min.

I ďalšie medailové priečky brali pretekári z usporiadateľského klubu. Striebro získal vekový rovesník víťazného Čurleja Erik Onofrej a bronz o štyri roky starší Andrej Pudelský.

Paradoxy veku u žien

V súťaži žien sa opäť potvrdili paradoxy veku. Najrýchlejšou bola vekom takmer šesťdesiatnička (toto jubileum oslávi novembri) Alžbeta Tiszová bežiaca v drese TMS International Košice, s.r.o.

„Bežalo sa mi dobre. Celý čas som sa cítila príjemne, pretože trať viedla po asfaltovej ceste v nádhernom prírodnom prostredí lesoparku medzi sídliskom Furča a Zeleným dvorom. Dokonca vyšlo i počasie – štartovali sme po daždi. Som spokojná,“ zhodnotila svoje vystúpenie skúsená vytrvalkyňa, od ktorej bolo rýchlejších iba 19 mužov.

Spoločnosť na stupni víťazov jej robili pretekárky mladšie o celú generáciu. Striebro vybojovala 32–ročná Martina Giňovská z ŠK Pre radosť a bronz 40- ročná domáca Andrea Repková.

Dvojkombinácia furčianskych maratónov

V závere podujatia bola vyhodnotená i dvojkombinácia furčianskych maratónov (aprílového furčianskeho maratónu Memoriálu Štefana Semana a práve skončeného Extrémmaratónu).

Najlepším súčtom časov sa víťazom stal Jozef Čurlej (6:03:42 hod) a Alžbeta Tiszová (7:54:35 hod)


Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/20616027/extremmaraton-pre-curleja-a-tiszovu.html#ixzz4ocneeg5u


Komentáre

Žiadne komentáre.

Komentár môžu pridávať len registrovaný a prihlásený uživatelia Prihlásiť sa

Vyhľadávanie