Oboznámenie so spracovaním osobných údajov - GPDR Čítaj viac
Články / Príspevky

Kde sú hranice ľudských možností.

Kde sú hranice ľudských možností.

Práve skončený 13.ročník Furčianskeho maratónu ukázal, že hranice ľudských možností sa posúvajú stále ďalej a ďalej. Na jednej štartovej čiare stáli dve rozdielne postavy, lekár a pacient.

A tu je pohľad na danú tému jedného z nich, lekára MUDr. Františka Michaličku zo Žiliny.

„Vážení športoví priatelia.

Bol som účastníkom 13. ročníka tohtoročného Furčianskeho maratónu, ako všetci zúčastnení pretekári. Vedel som , že tu bude bežať aj môj pacient, kamarát, maratónec, Emil Hudák z Kluknavy, mimochodom narodený v roku 1947. Už len jeho ročník narodenia vzbudzuje úctu k jeho nesmiernej vôli popasovať sa ešte s maratónskou vzdialenosťou. O to viac je obdivuhodné jeho rozhodnutie vzhľadom k skutočnosti, že tento človek 4.4.2014 absolvoval operáciu kolena, a to výmenu svojho kĺbu za ľudovo povedané umelý, železný, takzvanú totálnu endoprotézu kolena.

Ako viete, koleno je najzložitejší kĺb v ľudskom tele. Všetko si môžete o ňom prečítať v bežne dostupnej literatúre alebo na internete. Ale podstatné je to, že daná operácia sa robí v tomto veku z dôvodu, aby pacient nemal bolesti a bol použiteľný pre bežný  život. O behu sa zatiaľ nič nehovorí. Je to veľmi individuálne. Beh sa neodporúča vzhľadom na možnosť uvoľnenia kovových komponentov v stehennej kosti a v píšťale. Nehovoriac v takomto veku a o rednutí kostí, osteoporóze.

Vďaka patrí operačnému tímu Nemocnice Košice – Šaca, ortopedická oddelenie pod vedením zástupcu primára MUDr. Petra Polana za perfektne odvedenú operáciu, personálu v nemocnici následne za pooperačnú a rehabilitačnú starostlivosť. Vďaka za perfektne a precízne odvedenú odbornú prácu celému zdravotníckemu zariadeniu.

A teraz prichádza jednotlivec, človek, ktorému bola operácia vykonaná, je to len v jeho rukách, jeho vôľa. To značí čo chce ďalej robiť, ako chce ďalej fungovať. Sám Emil by Vám povedal, koľko driny ho to stálo. Tu sa ukázala jeho buldočia vôľa, že znovu naskočil do maratónskeho kolotoča.

Postaviť sa na štart maratónu, keď viem , že nemám natrénované, je veľké riziko. Bežec, ktorý predtým bežal takúto vzdialenosť, vie čo ho čaká. A to hovoríme o zdravom bežcovi. Emil po operácií kolena to dokázal a dokonca zabehol maratón, 42195 metrov pod päť hodín, ale čas nie je podstatný, Dôležité je to, že to dokázal, že sám po svojich išiel po maratóne na vlak smer Kluknava. A že sa teší na ďalšie maratóny, konkrétne eXtrém maratón a po ňom Medzinárodný maratón mieru, oba v Košiciach.

Prajem mu a verím, že aj všetci, ktorí ho poznajú, veľa zdravia, sily a hlavne čistú myseľ. V maratóne je všetko o hlave. A to náš Emilko Hudák vie, lebo to dokázal.“

MUDr. František Michalička

Kto je MUDr. František Michalička

Okrem toho, že je doktor, ortopéd, je to maratónec. A nie hocaký. Svoj prvý maratón zabehol 14.11.2009 vo veku 45 rokov. Do dnešného dňa ich má na svojom konte 294. Najviac, 64 maratónov v jednom roku, dokázal zabehnúť v roku 2013. Obdivuhodné.

Zdeněk Bohuněk



Komentáre

Žiadne komentáre.

Komentár môžu pridávať len registrovaný a prihlásený uživatelia Prihlásiť sa

Vyhľadávanie