Oboznámenie so spracovaním osobných údajov - GPDR Čítaj viac
Články / Príspevky

Poláka čaká dvojstý maratón, zemeguľu obehol už deväťkrát

  • Košice online
  • 24/09/2018
  • 0 Komentáre
  • Zdroj: Košice online

Rekordér v počte účastí na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach Peter Polák absolvuje počas prvej októbrovej nedele svoj 42. košický štart. Ten bude mať v jeho prípade jubilejný charakter, maratónsku vzdialenosť totiž odbehne už po dvojstý raz v kariére.

„Som veľmi rád, že som s tohto míľnika dožil v dobrom zdraví. Tých maratónov som totiž pobehal po celom svete dosť. V New Yorku, v Bostone, v Japonsku a po celej Európe. Najviac si však stále cením košický maratón. Tu som doma, tu mám rodinu a priateľov. Už sa teda neviem dočkať októbra,“ rozhovoril sa čiperný bežec, ktorý oslávi v októbri 70 rokov.

Na štart svojho prvého maratónu sa postavil v Košiciach už v roku 1974 a odvtedy si vedie presnú evidenciu počtu nabehaných kilometrov.

„Zapísaný mám každý kilometer. K prvému januáru to bolo 365-tisíc kilometrov. Je to denný priemer okolo 20 kilometrov. Stále pracujem dve hodiny denne, pričom bežím osem kilometrov do práce a osem späť. Počas víkendov mám štandard 15 kilometrov, ale teraz pred košickým maratónom som nabehal za posledných 15 dní 450 kilometrov. Ak by som to všetko spočítal, tak som už obehol zemeguľu takmer deväťkrát,“ ponúkol zaujímavé čísla Peter Polák, ktorý navyše výrazne ušetrí na taxíkoch či mestskej hromadnej doprave. „Ja si veru lístky na autobus kupovať nemusím a za tie roky som už možno ušetril aj nejaké menšie auto.“

Osobným rekordom Petra Poláka je čas 2:25:20, ktorý zabehol v roku 1980. Jeho bežecké začiatky boli pritom poriadne tŕnisté a po prvom behu mal sto chutí s touto aktivitou skoncovať.

„Hrával som futbal, no ten mi veľmi nešiel. Povedal som si teda, že skúsim beh. Na konci roka uvádzali vo Východoslovenských novinách mená najlepších v desiatich atletických disciplínach. A ja som sa chcel dostať medzi nich. Začal som teda behať. Svoj prvý beh som však nedokončil a pomyslel som si, že na to nemám. V rámci druhého behu som bežal do Vajkoviec, ale opäť sa mi nepodarilo dobehnúť až do Chrastného, kde som pracoval. Postupne som však pridával kilometre a prekonal som aj zranenia. A po štyroch rokoch som už odbehol svoj prvý maratón pod 2:30,“ prezradila legenda košického športu.

Faktom však je, že hoci začal behať pomerne neskoro, o veľkých maratónskych métach sníval už od malička. Aj keď v tom čase ešte nemohol tušiť, že v roku 2018 pobeží svoj dvojstý maratón.

„O číslach som nikdy neuvažoval, ale keď som bol malý chlapec, tak bežali okolo Hornádu Tibor Biskup a František Kania. Rozbehol som sa za biskupom a ako desaťročný som mu povedal – raz budem aj ja behať maratón. A vidíte, splnili sa mi to,“ usmieva sa P. Polák, ktorý zároveň priznáva, že košických štartov mohol mať na svojom konte aj viac ako 41. „Pred 25 rokmi som sa pripravoval na stokilometrový beh vo Francúzsku. Chcel som tam niečo zarobiť, aby som mohol kúpiť darček manželke. Vynechal som teda košický maratón a dnes ma to mrzí. Na štart maratónu som sa mohol postaviť už v roku 1972, ale vtedy som nesplnil limit a pamätám si, že som ešte bratovi vravel – dobre, že som ho nesplnil, ja tie maratóny nebudem behať nikdy. A potom som svoj prvý maratón zvládol vo Vranove pod tri hodiny.“

Vybrať z dvoch stoviek maratónskych účastí tú najkrajšiu je náročné. Na otázku, ktorý z jeho behov bol však najťažší, ponúka Polák pohotovú odpoveď: „Najťažší je vždy ten posledný. Lebo som z roka na rok starší a starší. Veľmi ťažký bol však aj môj úplne prvý maratón. Chcel som skončiť, ale bratia ma oblievali v horúčave vodou a kričali na mňa, že aspoň niekto z rodiny to musí zvládnuť. Maratóny dobieham vždy so zaťatými zubami, ale v človeku je stále tá túžba ísť znova a znova a pred cieľom ešte pridať. Faktom je, že vek neoklamem a moje maratóny sú čím ďalej, tým väčším trápením.“

 Lásku k maratónu však Peter Polák nestráca ani s blížiacou sa sedemdesiatkou. A aká je osobná méta lídra Diamantového klubu košického maratónu? „Bol by som šťastný, ak by sa mi podarilo zaokrúhliť účasť svojich košických štartov na rovných päťdesiat. Uvidíme, či mi to zdravíčko dovolí,“ zaželal si legendárny Peter Polák na záver nášho rozhovoru.

 

Autor: KOŠICE ONLINE


Komentáre

Žiadne komentáre.

Komentár môžu pridávať len registrovaný a prihlásený uživatelia Prihlásiť sa

Vyhľadávanie